Ideja više: Može li drugačije?

Kolači bez jaja

Često u svom poslu susrećem ljude koji radi zdravstvenih problema ili iz uvjerenja ne žele određene sastojke u svojim kolačima. Ja tada moram smisliti kako da te sastojke zamijenim nečim drugim ili pak pronađem recepte koji ih uopće ne sadrže.

Jedan od tih sastojaka su jaja. Jaje je važno u pripremi većine slastica. Kolačina daje izdašnost i sočnost a neke stvari poput biskvita bez jaja je nemoguće napraviti. Iz nekih pak vrsta tijesta izbaciti jaje i nije neki problem. Ako u prhko tijesto za keksiće ne dodajete jaje ujedno morate smanjiti i količinu brašna koju ćete umijesiti. Pečene kolačiće malo opreznije vadite iz lima dok su još topli da vam ne popucaju, jer je tijesto bez jaja puno prhkije od običnog. I u tom je mudrost sva.

Što se tiče dizanog tijesta za orehnjače, makovnjače ili pogače tu je stvar poprilično jednostavna. Pošto se u takve kolače obično dodaju samo žumanjci, u receptu dva žumanjka zamijenite žlicom vrhnja i u gotovom kolaču razlika se nebi trebala ni osjetiti.

Puno su veći problem biskvitna tijesta jer osnova biskvita jesu jaja. Ponajveći izazov bio bi ispeći tortu. Zaboravite na instant praškove za pripremu torti jer iako možda ne sadrže jaja puni su umjetnih boja , aroma i konzervansa i nisu zdravi.

 
Fina torta bez jaja

Za kalup od 26 cm potrebno nam je 350 g brašna, prašak za pecivo, 50 g putra, 50 ml ulja, 100 g šećera, 100 g mljevenih oraha, 120 ml mlijeka i pire od 4 banane.

U većoj zdijeli izmiksajte banane. U to umješajte šećer, mlijeko, orahe, malo soli, putar otopljen s uljem i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Tijesto izlijte u namašćeni kalup za tortu i pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena. Pečeno tijesto izvadite iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi.

Sada kada imamo osnovu torte potrebna nam je i krema.

Za kremu nam je potrebno 1 l mlijeka, 150 g škrobnog brašna, 7 žl. šećera, vanilin šećer i 350 g putra. Od mlijeka, škrobnog brašna, šećera i vanilin šećera skuhamo kremu pa je ohladimo. U potpuno ohlađenu smjesu mikserom ulupamo putar i pijenasto izradimo i naše punjenje za tortu je spremno.

Tijesto za tortu vodoravno prerežemo i svaki dio poškropimo otopinom šećera i vode. Biskvit napunimo pripremljenom kremom a ostatkom tortu premažemo s vanjske strane. Sve pustimo preko noći u frižideru da se stegne i sutradan možemo poslužiti. Dobar tek.